Logo Lexlijst

Lex Lijstenmakerij
Leemansweg 24
6827 BX Arnhem

Tel :026-4430584
Email : info@lexlijst.nl

  

Trofee 2012Lex Lijstenmakerij "Flikt" het weer!!

Tijdens de laatste jaarvergadering van de branche vereniging Art & Frame, is het Lex Lijsten voor de derde keer in vier jaar tijd gelukt de eerste prijs en de titel "Lijstenmaker van het jaar 2012" in de wacht te slepen.

Met een 1e en een 3e prijs in de categorieën 3D en conserverend inlijsten, haalde Lex ruim voldoende punten om de trofee en de titel binnen te halen.

Dat het Lex en z'n team weer gelukt is om de titel te bemachtigen is het gevolg van ruim 25 jaar ervaring en het altijd streven naar de allerbeste kwaliteit. De inzendingen van Lex Thoma werden zeer kritischUitreiking beoordeeld en gejureerd door branchegenoten uit het hele land en een speciale vakjury, waaronder een branchegenoot, de kunstenaar Ronald Boonacker en twee gecertificeerde lijstenmakers. Zowel zijn branchegenoten als de vakjury waren het er unaniem over eens dat Lex Thoma van Lex Lijstenmakerij de beide opdrachten als beste had uitgevoerd.

Hieronder vind u een uitgebreide beschrijving van de winnende lijsten.

 PERSBERICHT

 http://youtu.be/0l2iSsmdtI4

 


 Blauwe Ruis

 Afmeting:
44,5 x58,5 cm buitenmaat lijst (glasmaat. 22,5 x37,5 cm)

Lijst:
Titel van de lijst en tevens inspiratiebron, (de cd die ingelijst is) “Blauwe ruis” van Bløf, Eigen fabrikaat, Combinatie van 5 frames een mp3 speler en een hoop tijd.                           
Glas: 
Clarity 2mm (museum glas)
Constuctie:
Zowel de binnenste als de buitenste lijst zijn gemaakt van esdoorn hout (gekleurd). Beide lijsten hebben een binnen lijst om de bewegende constuctie mogelijk te maken, deze dienen tevens als afwerking voor het decoratieve binnen tableau. Beide lijsten hebben zogenaamde verlijmde hoekveren voor een zeer degelijke constructie. Het binnen tableau is opgebouwd uit ca 140 latjes die onder een hoek van 90˚gezaagd zijn. De ene helft is licht blauw grijs gekleurd en de andere helft donker blauw indigo, vervolgens zijn de latjes om en om tegen elkaar verlijmd en gerangschikt op een paneeltje van mdf. De binnenste lijst loopt naar het midden schuin toe met als doel om eenerzijds een mooiere vormgeving te bewerkstelligen en anderzijds meer bewegingsruimte achter in de lijst te creeeren. Wanneer de toeschouwer langs de lijst loopt zal deze een kleurverandering in de lijst waarnemen (blauwe ruis).                    
De lijst:
De constructie van de lijst heeft nogal wat voeten in de aarde gehad, alle onderdelen moesten immers nagenoeg naadloos op elkaar aansluiten en één een geheel gaan vormen, bovendien moest de constructie zodanig zijn dat de binnenste lijst met voldoende weerstand zou kunnen draaien om de muziekinstallatie in werking te zetten en te houden gedurende de tijd dat de binnenste lijst (naar de rechter kant) ingedrukt is.
De muziek in de lijst:
De cd “blauwe ruis” van Bløf
Achter in de lijst, in de holle ruimten is een mp3 spelertje geplaatst met een mini luidspreker, 2 voedingen een relais en een schakelaar om zodoende na het indrukken van de binnenste lijst muziek ten gehore te brengen. Wanneer de binnenste lijst weer evenwijdig met de rest van de lijst wordt gedraaid houd de muziek op met spelen.
Het idee:
3D in combinatie met een zelf te kiezen cd heeft mij tot deze creatie gebracht. Na een creatief proces van enkele weken waarbij zowel de muziek als het gegeven 3D afwisselend de aandacht hebben gekregen is dit wat er uitgekomen is.

Zeefdruk
Afmeting:
70x72 cm buitenmaat lijst (glasmaat. 52x53 cm)
Lijst:
Eigen fabrikaat,  houtsoort, (binnenwerk) abachi / chipwood10 mm(rand afwerking) esdoorn 13x50 mm
Glas: 
Clarity 2mm
Constuctie: 
Verstek / montage 2 verlijmde hoekveren in alle hoeken van de buitenste lijst. De binnenste lijst is opgebouwd uit abachi planken met chipwood plaat stroken onder een hoek van 30˚.
Lijst:
Constructie lijst, onderkleuren overeenkomstig zeefdruk en daar overheen transparant zwart tot de toon goed was. Ik wilde de kleur in de lijst niet te veel naar voren laten komen omdat het dan te veel zou gaan concurreren met het werk maar vind wel dat je nu duidelijk kunt zien dat werk en lijst voor elkaar gemaakt zijn.
Het passe-partout:
Het betreft hier een dubbel passe-partout waarvan de binnenste moorman 066413 (zwart door en door) en de buitenste 5mm (maquettekarton) zwevend (Kopenhagen) zuurvrij  passe-partout karton van Euro lijsten. Achter het werk is een vel zuurvrij papier (200 gr) geplaatst met hier op de uitsnedevan debinnenste passe-partout gemonteerd om te voorkomen dat het passe-partout los komt van het werk en tevens is dit een extra zuurvrije buffer. Er is gekozen voor een zwevend passe-partout om letterlijk een extra dementie toe te voegen om de lijst en het werk in perfecte harmonie te laten zijn.
Het idee:
Toen ik de zeefdruk voor het eerst zag had ik direct een associatie met chipwood vanwege de verschillende vormen in het werk. Vervolgens heb ik de lijst zodanig geconstrueerd dat de kijker naar het werk toe getrokken wordt en de kleuren en vormen op een subtiele manier overlopen in de lijst waardoor de toeschouwer ook wel naar de lijst moet kijken en waarbij de lijst bijna gelijkwaardig wordt aan het werk.
Het in lijsten:
Alle gebruikte materialen zijn uiteraard zuurvrij.
Het werk is conserverend ingelijst volgens de normen omschreven in de Guild Commended Framer study guide.
 
Openingstijden:

Maandag t/m Vrijdag
9:00 - 17:00

 

Bansky

Unseen 2016

Kijk naar filmpje