Logo Lexlijst

Lex Lijstenmakerij
Leemansweg 24
6827 BX Arnhem

Tel :026-4430584
Email : info@lexlijst.nl

Willem van Genk


Een belangrijke en regelmatig terugkerende opdrachtgever van Lex Lijsten is de Nederlandse Stichting Collectie "De Stadshof". Deze stichting verzamelt en bevordert al 25 jaar outsiderkunst, art brut en naïeve kunst, kunstwerken die gemaakt zijn buiten het officiële kunstcircuit. De collectie is sinds 2002 te gast in Museum Dr. Guislain in Gent.

 

LondonWillem van Genk (1927-2005) leed aan schizofrenie en werd zijn leven lang geplaagd door paranoïde wanen. Hij werd herhaaldelijk opgenomen in inrichtingen en verrichtte tot zijn schaamte ‘arbeid voor onvolwaardigen’ (het monteren van afwasborstels), maar kon uiteindelijk dankzij verbeterde medicatie zelfstandig een flatje aan de Haagse Harmelenstraat betrekken. 

Zelfportret – ZwakzinnigennazorgIn de afzondering van zijn met boeken, kunstwerken en gehamsterde spullen volgestouwde appartement schiep hij de koortsachtig-nauwgezette taferelen waarmee hij zijn angsten trachtte te bezweren. Het leverde hem nog bij leven de ongezochte (en grotendeels ongewenste) belangstelling van verzamelaars en musea op, en bezorgde hem postuum de status van internationaal
kopstuk van de ‘outsider art’, met zijn grote en gedetailleerde collages en schilderijen van metropolitaanse, met reclameteksten overwoekerde stadspanorama’s, treinstations en verkeersknooppunten. Zijn werk vormt een strategie om niet ten onder te gaan aan kwade machten.

Willem van Genk 

1927 Den Haag, The Netherlands - 2005 Den Haag The Netherlands

Project Asberry II

 

 

 

Microcollage ’73/Studiereis van Beatrix en Claus

 

 

 

 

 

 

Stichting Collectie de Stadshof


De Nederlandse Stichting Collectie De Stadshof verzamelt en bevordert al 25 jaar outsiderkunst, art brut en naïeve kunst, kunstwerken die gemaakt zijn buiten het officiële kunstcircuit. De collectie is sinds 2002 te gast in Museum Dr. Guislain in Gent.

Outsiderkunst getuigt enerzijds van de dromen, angsten en fascinaties van bijzondere mensen, anderzijds van de onbedwingbare creatieve drang van de homo ludens.

Openingstijden:

Maandag t/m Vrijdag
9:00 - 17:00

 

Bansky

Unseen 2016

Kijk naar filmpje